GEM MicroMatic purku/huolto/puhdistus ym.

Charun
Viestit: 95
Liittynyt: 10 Maalis 2015, 07:19

GEM MicroMatic purku/huolto/puhdistus ym.

Viesti Kirjoittaja Charun »

Ajattelin kirjottaa tämän purkamisesta ohjeet, kun moisia en ainakaan itse onnistunut lontoonkielelläkään löytämään. Samassa ketjussa toki passaa muutenkin jutustella kyseisen höylän värkkäilystä.

Kyseinen yksilö on siis ensimmäisen sukupolven MicroMatic Open Comb messinkisenä (mahdollisesti ehkä ollut joskus kullattu).
Kirjoittelen tähän vain omia havaintoja enkä takaa, että kyseiset konstit on helpoimmat, tai edes oikeat keinot höylän purkamiseen. Tämä kyseinen yksilö ainakin lähti nätisti osiin seuraavalla tavalla:

Puurkaminen on mielestäni syytä aloittaa kannen irrotuksella. Kannen avaavassa mekanismissa toinen pääty on prässätty kiinni hammastettuun tankoon ja toinen on irrallaan.

Kierrä kannen avausmekanismi auki ja paina kantta käsillä kiinni. Kampea esim. pienellä ruuvimeisselillä kannen reunaa auki siltä puolelta, jossa tuo irtonainen saranamekanismi (kuvassa oikeanpuoleinen ympyrä) on ja paina samalla (vasemmalla olevan ympyrän sisältä löytyvästä) reiästä saranatappia sisäänpäin.
Kuva

Kannen pitäisi nyt olla irti.

Seuraava askel on pohjan irroittaminen varresta. Itse tein sen tukemalla kannen pohjan ruuvipenkin leukoihin (varsi leukojen välissä, mutta ruuvipenkkiä ei kiristetty) ja nakuttelemalla vasaralla ja pienellä tuurnalla kuvassa ympyröityjä neliskulmaisia tappeja, jotka ovat kitkasovitteella kiinni pohjassa.

Kuva

Nakuttelu kannattaa lopettaa hieman ennen kuin varsi irtoaa, koska kannen avausmekanismin hammastettu kiilamainen pala on jousikuormitteinen ja se saattaa lähteä vauhdikkaasti tangentin suuntaan, jos on huolimaton.

Kun varsi on saatu irti, voidaan hammastanko irrottaa pohjasta liu'uttamalla reikien läpi. Myöskin jousi, sekä jousen päässä oleva ohjuri on nyt irroitettavissa "kiilasta".

Tämän jälkeen ei jäljellä enää ole kuin kannen avaavan kiertopään irroittaminen varresta.
Se tapahtuu avaamalla lukkorengas kahvan yläpään sisältä, esim. pienellä ruuvimeisselillä vääntämällä. Kun lukkorengas on irti, kahvan pää tulee kokonaan ulos auki kiertämällä.

Tässä vielä loppuun kaikki osat purettuna:

Kuva


Elevator
Viestit: 337
Liittynyt: 30 Tammi 2015, 20:22
Paikkakunta: Paimio

Re: GEM MicroMatic purku/huolto/puhdistus ym.

Viesti Kirjoittaja Elevator »

Sulla riittää kyllä virtaa näiden naputtelun kanssa, huvahuva :)
Vastaa Viestiin