Ralf Aust

Sänkiparta
Viestit: 6
Liittynyt: 15 Tammi 2016, 18:58

Ralf Aust

Viesti Kirjoittaja Sänkiparta »

Tervehdys,

Olen hankkimassa Ralf Austin veistä, joka on ruostumatonta terästä. Mitenköhän tuo hiiliteräs/ruostumaton teräs näissä kyseisen merkin terissä menevät? Joillakin sivuilla myydään veistä hiiliteräksestä tehdyllä terällä ja toisilla ruostumattomasta teräksestä tehtynä.

Esimerkiksi tällä sivulla Austien terien kerrotaan olevan erikoishiiliterästä:

http://blizzardshaving.com/fi/19-partaveitset

Seuraavalla sivustolla kaikki terät ovat ruostumatonta terästä:

http://www.dickjohnson.fi/partaveitset

Razormasterilla asiasta ei ole mainintaa laisinkaan:

http://www.razormaster.com/epages/razor ... rtaveitset

Tällä foorumilla on ilmeisesti Razormasterin edustajakin? Mitä terästä teidän myymät Ralf Austin veitset ovat?


Andrimus
Viestit: 38
Liittynyt: 15 Loka 2015, 18:52

Re: Ralf Aust

Viesti Kirjoittaja Andrimus »

Taitaa Jari olla lomalla. Ehkä elevator tai joku muu tietävä voisi auttaa.
Charun
Viestit: 95
Liittynyt: 10 Maalis 2015, 07:19

Re: Ralf Aust

Viesti Kirjoittaja Charun »

Ralffia saa (mallikohtaisesti hieman vaihdellen) sekä hiiliteräksisenä, että rosterisena.
mmarkku
Viestit: 68
Liittynyt: 10 Maalis 2015, 17:36

Re: Ralf Aust

Viesti Kirjoittaja mmarkku »

Olkoonpa kumpi vain niin varmasti laatukamaa, itsellä hiiliterästä.
Kaikki VUOLUPUUKKONI ovat hiiliterästä ja hiiliteräs on kaikkein terävintä, ainoastaan siitä täytyy pitää huolta, että kuivaat terät huolella kun ne ovat kastuneet.
Sama pätee myös siis partaveitsiin. Kuivaa ja mielellään myös öljyä säännöllisesti!
Viimeksi muokannut mmarkku, 16 Tammi 2016, 21:24. Yhteensä muokattu 2 kertaa.
Elevator
Viestit: 337
Liittynyt: 30 Tammi 2015, 20:22
Paikkakunta: Paimio

Re: Ralf Aust

Viesti Kirjoittaja Elevator »

Yleisesti ottaen partaveitsissä käytettyjä metallilaatuja on kolmea erilaista. Kaikki teräkset ovat korkeahiilisiä, mutta korroosion estoon käytettävät kromi ja muut ainekset tekevät yleisesti hallaa terävyydelle.

Hiiliteräs Ns mustaa terästä, jossa terävyys on parasta mahdollista. Monen mielestä paras terälaatu, jonka teroittaminen on helppoa mutta terä kuluu verrattain nopeasti. Huonona puolena terä ottaa pintaan ruostetta helposti jos käsittely ei ole riittävän huolellista.

Hopeateräs Silversteel kevyesti seostettu, korkeahiiliteräs. Erinomainen terävyys. Nimestään huolimata ei sisällä hopeaa vaan nimi juontaa ulkonäöstä joka on erittäin kirkas hopean kaltainen. Seoksessa on mukana kromia ja vanadiinia jotka parantavat myös korroosion kestoa. Kaikkiaan erittäin arvostettu vanha teräslaatu.

Ruostumaton Näitä on sitten hyvä ja huonolaatuisia (niinkuin tietenkin kaikissa laaduissa). Parhaissa laaduissa terävyys, kulutuksen kesto ja korroosion kesto ovat erinomaisia. Keskinkertaisissa teräslaaduissa taas terän korroosion kesto pienentää terän terävyyttä ja kulutuksen kestoa. Huonoissa laaduissa taas mikään ei ole kohdallaan.

Ralf Aust on laatumerkki joidenka materiaalit ovat kyllä hyvällä tasolla. Parempiakin on, mutta niistä saa sitten maksaa tuplasti tai triplasti enemmän. Jos ostat Ralf Austin niin tärkeintä on miettiä millainen käyttäjä sitä itse on. Hiiliterästä ei voita terävyydessä mikään mutta käyttö vaatii huolellisuutta. Ruostumattomien veitsien kanssa pääsee vähän pienemmällä puhteella, mutta parhaankaan ruostumattoman laatu ei saavuta parhaan hiiliteräksen terävyyttä. Tämä ero tosin on marginaalinen meille useimmille.

Itse olen tykästynyt eniten näihin hopeateräs veitsiin. Niiden kanssa ollaan hyvässä kompromississa. Ruostumattomia teräksiä vierastan, niiden teristä en ole koskaan saanut niin pehmeästi ajavaa kuin hiiliteräksistä tai hopeateräksistä. Kaikkien laatujen kanssa pärjää kyllä.
Sänkiparta
Viestit: 6
Liittynyt: 15 Tammi 2016, 18:58

Re: Ralf Aust

Viesti Kirjoittaja Sänkiparta »

Hopeateräs onkin itselleni uusi juttu, täytyypä katsoa myös sellaisia veitsiä vielä tarkemmin! Kerrottakoon tässä kohtaa, että olen siis hankkimassa ensimmäistä partaveistä ja Ralf Austin on lukemani perusteella veitsi, jonka kohdalla valinta harvemmin menee pieleen. Hyvännäköisiä 6/8 kokoisia Austin veitsiä näyttäisi olevan myytävänä, mutta 5/8 lienee tässä kohtaa parempi vaihtoehto itselleni. Ajatuksena on, että tuossa voisi olla sitten ns. ikuinen veitsi omaan käyttöön.

Tuon teräslaadun kohdalla mietin juuri tuota terän kulutuksen kestoa. En vierasta ajatusta terän teroittamisesta itse, sillä niiden videoiden perusteella, mitä tuosta aiheesta katsoin, ei teroittaminen vaikuttanut ihan epätoivoisen vaikealta. Helppoa se ei varmasti ole ja vaatinee harjaantumista, mutta kumminkin se voisi olla ihan mukavaa puuhaa. Siltikin ruostumattomassa teräksessä pidän ajatuksesta, että veitsi säilyttää terävyytensä hieman pidempään.

Ilmeisesti kyse on nyt kuitenkin marginaali asiasta, eikä tuolla teräslaadun valinnalla ole tässä tilanteessa suuren suurta eroa?
Elevator
Viestit: 337
Liittynyt: 30 Tammi 2015, 20:22
Paikkakunta: Paimio

Re: Ralf Aust

Viesti Kirjoittaja Elevator »

Jokainen terälaatu on sellainen jonka saa aloittelevana ajajana tylsäksi huonolla stroppaustekniikalla. Stroppaaninen on avain asemassa terävän veitsen suhteen. Siksi sanoisin, että ensimmäisen veitsen hankinnassa on tärkeämpää veitsen malli ja ulkonäkö kuin terän materiaali. Jos haluat itse opetella teroittamisen, niin suosittelen joko hiiliteräs tai hopeateräs veitsiä. Ruostumaton on kaikkein hankalin teroitettava omien kokemusteni mukaan.

Jos tahdot ostaa loppuelämäsi veitsen niin osta sellainen joka miellyttää silmää ja joka osuu sopivaan hintahaarukkaan. Se että onko veitsi kokoa 5/8 tai 6/8, siitä voitaisiin keskustella loputtomiin. Kummankin kanssa opit ajamaan varmasti kun vaan olet kärsivällinen opettelemaan.
Sänkiparta
Viestit: 6
Liittynyt: 15 Tammi 2016, 18:58

Re: Ralf Aust

Viesti Kirjoittaja Sänkiparta »

Edellisissä viesteissä onkin tullut hyvää tietoa valintaa helpottamaan. Kiitoksia siitä jokaiselle ketjuun vastanneelle!

Terän pään variaatioihin liittyen herää kysymys, onko näillä muutakin merkitystä, kuin visuaalinen ilme? Ralf Austilla on tarjolla ainakin amerikkalaista, espanjalaista ja pyöreää terän päätä.
Andrimus
Viestit: 38
Liittynyt: 15 Loka 2015, 18:52

Re: Ralf Aust

Viesti Kirjoittaja Andrimus »

Se on aika pitkälle mieltymys kysymys minkä tipin siihen valitsee. Itsellä se espanjalainen on aika kova ja lihanleikkaaja kakkosena.
Elevator
Viestit: 337
Liittynyt: 30 Tammi 2015, 20:22
Paikkakunta: Paimio

Re: Ralf Aust

Viesti Kirjoittaja Elevator »

Pyöreäkärkisen kanssa on helpointa ajaa. Ainakin itse suosin niitä.

Tulin kirjoittaneeksi aiheesta myös blogiin aiemmin. http://elevator.kuvat.fi/blog/2/Onko+ko ... 8+vai+9/8/
Vastaa Viestiin