Damastiveitsi

mmarkku
Viestit: 68
Liittynyt: 10 Maalis 2015, 17:36

Damastiveitsi

Viesti Kirjoittaja mmarkku »

Onko kellään kokemusta damastiteräisen veitsen käytöstä ja teroituksesta?
Pysyykö kauemmin terävänä, onko hoonaamisessa eroa tavalliseen hiiliteräkseen?
Edit: Piti laittaa tuonne "partaveitset" -osioon mutta luiskahti tänne


Elevator
Viestit: 337
Liittynyt: 30 Tammi 2015, 20:22
Paikkakunta: Paimio

Re: Damastiveitsi

Viesti Kirjoittaja Elevator »

Näitä damastiveitsiä on vähä eri tavoilla toteutettuja. Puhtaita damastiveitsiäkin on mutta esimerkiksi Mastro Livi tekee damastiveitset laminoimalla niin että keskellä terää on varsinaista ajamista varten puhdasta hiiliterästä. Damaskus on vain poskissa. Silloin teroittaminen ja käyttö ei ole sen kummempaa kuin millään hiiliteräs veitsellä. Muiden valmistajien damastiveitsistä en tajua tuon taivaallista. Niitä ei vintagena tule vastaan. tuo Mastro Livinkin veitsi tuli vastaan yhden toisen harrastajan tarinoissa.
Avatar
Pithor
Viestit: 11
Liittynyt: 18 Maalis 2015, 13:33

Re: Damastiveitsi

Viesti Kirjoittaja Pithor »

Damasti-nimike on harhaanjohtava termi. Mitä kutstutaan nykyään damasti on ns. "pattern weld steel", kuviohitsattua terästä, käytännössä taitettua terästä (siis erilisistä terätyypeistä/levyistä). Ominaiset kuviot saa esiin etsaamalla. Historiallinen damasti on todennäköisesti aivan eri juttu, josta on paljon kirjoitettu mutta konsensusta ei löydy. Semmonen mystinen mysteeri. Kyllä uskon että jonkinlainen yhteisymmärrys on: se, että se ei voittaa uusien, nykyajan terijen.

Tai mitä minä nyt tiedän näistä jutuista :)

En ole itse kokeillut nykydamastisa valmistuneitä partaveitsi', koska en maksaisi missään nimessä €600+ partaveitsestä. Mutta en usko, että olisi hirveasti mitään eroa. Vähän niin kuin "ruostomattomat" partaveitset.
Vastaa Viestiin