partaveitsen kunnossa pitäminen
Lähetetty: 03 Kesä 2015, 16:01
Noita vanhoja veitsiä on tullut käsiteltyä sadoittain ja olen pistänyt merkille muutamia pieniä asioita jotka kannattaa muistaa veitsiä käyttäessä.
Veitset ovat ruostumisella alttiita esineitä, erityisiä paikkoja joihin ruoste puree ensimmäisenä on edge eli terän suu, se kaikkein arin paikka koko veitsessä. Heti perässä tulevat sarana ja karhennukset esimerkiksi peukalon paikalla. Tuo teränsuu on siinä mielessä se arin paikka että se pienikin mikroskooppinen ruosteen alku tylsyttää terää, eli teroitusväli pienenee. Tässäpä siis sellainen perusrutiini millä pitää veitsi kunnossa pitkään.
Tähän hommaan ei mene minuttia kahta kauempaa kun sen vaan ottaa tavakseen tehdä.
Hommaa veitsiä varten hammasharja ja pieni pullo tiskiainetta. Pese veitsi joka käytön jälkeen lämpimällä vedellä ja sarana ja kahva toisinaan hammasharjalla. No joka kerta ei hammasharjaa tarvita mutta ei se pahitteeksi ole. Huuhtele terä kuumalla vedellä, silloin terä kuivuu nopeasti (varo kuitenkin kahvan huuhtelua liian kuumalla vedellä esim. muovista katoaa kiilto). Kahva on kuivattava erityisen hyvin myös. Itse puhallan ja puhkun kahvan sisältä veden pois. Veitsen stroppaaminen ajon jälkeen muutamalla vedolla myös kuivattaa terää mukavasti.
Toinen tärkeä asia on terän öljyäminen esimerkiksi parafiiniöljyllä taikka kameliaöljyllä. Tippa öljyä sormien väliin ja öljy hierotaan sormin terään ja kahvaan. Toinen tippa öljyä saranaan, pientä auki kiinni liikettä ja avot, veitsi on pelikunnossa varmasti seuraavallakin kerralla ilman ainuttakaan tummentumaa.
Mikäli veitseen tulee tummentumia tai alkavaa ruostetta suositeltavat aineet ovat aseöljy ja kiilloitustahna esim autosol jota on helposti saatavissa melkein mistä vain. Nämä kemikaalit ovat sitten vähemmän ihoystävällisiä joten pese veitsi niiden käytön jäljiltä ja öljyä noilla ihoystävällisemmillä vaihtoehdoilla.
Veitset ovat ruostumisella alttiita esineitä, erityisiä paikkoja joihin ruoste puree ensimmäisenä on edge eli terän suu, se kaikkein arin paikka koko veitsessä. Heti perässä tulevat sarana ja karhennukset esimerkiksi peukalon paikalla. Tuo teränsuu on siinä mielessä se arin paikka että se pienikin mikroskooppinen ruosteen alku tylsyttää terää, eli teroitusväli pienenee. Tässäpä siis sellainen perusrutiini millä pitää veitsi kunnossa pitkään.
Tähän hommaan ei mene minuttia kahta kauempaa kun sen vaan ottaa tavakseen tehdä.
Hommaa veitsiä varten hammasharja ja pieni pullo tiskiainetta. Pese veitsi joka käytön jälkeen lämpimällä vedellä ja sarana ja kahva toisinaan hammasharjalla. No joka kerta ei hammasharjaa tarvita mutta ei se pahitteeksi ole. Huuhtele terä kuumalla vedellä, silloin terä kuivuu nopeasti (varo kuitenkin kahvan huuhtelua liian kuumalla vedellä esim. muovista katoaa kiilto). Kahva on kuivattava erityisen hyvin myös. Itse puhallan ja puhkun kahvan sisältä veden pois. Veitsen stroppaaminen ajon jälkeen muutamalla vedolla myös kuivattaa terää mukavasti.
Toinen tärkeä asia on terän öljyäminen esimerkiksi parafiiniöljyllä taikka kameliaöljyllä. Tippa öljyä sormien väliin ja öljy hierotaan sormin terään ja kahvaan. Toinen tippa öljyä saranaan, pientä auki kiinni liikettä ja avot, veitsi on pelikunnossa varmasti seuraavallakin kerralla ilman ainuttakaan tummentumaa.
Mikäli veitseen tulee tummentumia tai alkavaa ruostetta suositeltavat aineet ovat aseöljy ja kiilloitustahna esim autosol jota on helposti saatavissa melkein mistä vain. Nämä kemikaalit ovat sitten vähemmän ihoystävällisiä joten pese veitsi niiden käytön jäljiltä ja öljyä noilla ihoystävällisemmillä vaihtoehdoilla.